Få dit hjem til at stråle med ét simpelt råd til oprydning

Du kan have alle de rigtige ting og tænkt over alle detaljerne, men hvad er det værd, hvis ikke du kan se helheden for rod? Vi har sat indretningskonsulent – og oprydningskonsulent Anita Wodstrup Madsen fra Boligstil i stævne til en snak om noget, vi ofte overser, når vi indretter vores hjem: oprydning.

Rod_1

Hvad er rod egentlig?

Mange af os er vokset op med, at man først smider noget ud, når det er gået i stykker (hvis det da ikke liiige er noget, vi selv kan reparere!). Det betyder, at vi gemmer på ting som:

 • Tøj vi ikke længere kan passe, i tilfælde af at vi får smidt de der 5-10 kilo.
 • Magasiner, bøger, cd'er og film som vi alligevel aldrig gider læse, høre og se igen.
 • Motionscykler, håndvægte, yogamåtter og andet fitnessudstyr, som vi købte i et motiveret øjeblik, men som aldrig bliver brugt.
 • Mere eller mindre mindeværdige ting som lykønskningskort, postkort, pokaler og gammelt legetøj, som vi ikke har værdiget et blik de sidste 10 år.
 • Mærkværdige samlinger af kuglepenne, kapsler, tændstikæsker, klistermærker og lignende, som har været gemt væk i kasser de sidste 10 år.
 • Halvfærdige gør-det-selv projekter som vi ikke har haft tid til at færdigegøre.
 • Små rester af metervarer, malinger, garn, tapet og fliser, som alligevel ikke kan bruges til noget fornuftigt.
 • Samlinger af madopskrifter, strikkeopskrifter, gør-det-selv tips og slanketips, som vi aldrig kigger i.
 • Ekstra eksemplarer af køkkenudstyr, værktøj, haveredskaber, kontorartikler m.m., hvor vi alligevel kun bruger den ene.
 • Ting du ganske enkelt ikke synes om.

Alt ovenstående er rod - også selvom det har fået en fast plads i din bolig, fortæller Anita.

 

Men hvorfor har vi så mange ting – og hvordan slipper vi så af med rodet?

Der er ifølge Anita mange grunde til, hvorfor vi i dag generelt har alt for mange ting, vi ikke har brug for, i vores hjem. Travlhed – vi køber måske for mange hurtige løsninger. Vi tager os ikke tiden til at holde rodet nede – igen travlhed (eller fejlprioritering). Jeg kunne holde lange foredrag om årsagerne, smiler Anita. Men det må vi tage en anden gang. Hun anerkender, at det kan være svært at få tid til den helt store sortering i hjemmet, men opfordrer til at starte med mindre…

 

Start fra en ende – smid 10 ting ud

Hvis du har en travl hverdag og ikke rigtig kan finde tid til timelange sorteringsrunder, så er her et lille tip til dig:

 • Smid 10 ting ud - og gør det ofte. Det er lige så enkelt, som det lyder, og det kan klares på 5-10 minutter.

Prøv det nu – lige nu

Prøv at rejse dig op og find 10 ting lige nu, som du kan smide ud. Det kan være et gammelt ugeblad, en udtørret deodorant, en forvasket bluse, en visnet potteplante, en lighter der er løbet tør for gas, en strømpe uden makker, en gammel kalender, en plasticskål du aldrig bruger. Det kan være hvad som helst.rod_4 Noget som er gået i stykker, noget du har for meget af, noget du ikke bruger eller bare ikke orker se på længere.

Bare find 10 ting og smid dem direkte i affaldssorteringen. Du vil hurtigt finde ud af, at det både er nemt og giver en skøn fornemmelse af kontrol over tingene. Der kan hurtigt gå sport i det!

 

Er du ikke kommet op og i gang endnu - så tæl til tre og kom op ad den sofa: 

 • Luk en tilfældig skuffe op.
 • Find 10 ting som du ikke har brugt længe. Reklamekuglepenne, tomme krøllede kuverter, stearinstumper du alligevel aldrig får sat i dine stager, dråbefangere til rødvin – indrøm det nu: du bruger dem jo aldrig.
 • Hvis dine skuffefund alligevel er i stykker, smider du dem ud. Det er forholdsvis let, eller?
 • Hvis dimsen stadig kan bruges, spørger du dig selv, om du kan undvære den. Hvad ville der mon ske, hvis bare et par af dine reklamekuglepenne endte deres dage lidt før tid?
 • Fortsæt gerne i rask tempo, hvis du har fundet det rette gear. Ellers laver du samme øvelse i morgen. Det bliver lettere og lettere – og sjov
  ere og sjovere. Grænsen for hvornår du vælger at smide noget ud vil rykke sig i takt med, at du kan mærke effekten af dine anstrengelser.

 

10 ting – hvad betyder det i dit kaos?

10 ting lyder måske ikke af meget i en hel bolig, især ikke hvis der er meget rod. Men følger du dette princip én gang om dagen, så bliver det faktisk til 70 ting om ugen eller 300 ting om måneden.

Har du tid til at gøre det mere end én gang om dagen, bliver resultatet selvfølgelig endnu bedre. Du kan også vælge at fokusere på et bestemt område, hvor der er meget rod og simpelthen smide 10 ting ud fra rodebunken, hver gang du har tid og lyst. På den måde vil rodebunken hurtigt blive overskuelig eller helt forsvinde.

Har du kun moderat rod, kan du lave denne øvelse 1-2 gange om ugen.

Du kan læse mere om oprydning og få hjælp til systemer hjemme hos dig på Boligstil.dk.

Tilbage