Lys i boligen – det skal du være opmærksom på

Snart skal havemøblerne sættes tilbage i skuret, og uret skal stilles en time tilbage. Dagslyset bliver mere knap, og vi tilbringer mere tid inden døre. Vi kryber ind i vores huler og hygger på en anden måde end, når solen og lyset dominerer.forskellige_lys_i_boligen

Vi har talt med indretningskonsulent Anita Wodstrup Madsen fra Boligstil - denne gang om lys i boligen.

Hun fortæller her lidt om, hvordan man skaber et hjem med et lys, der ikke er for skarpt eller for dunkelt. Vi vil nemlig alle gerne have lys. Vi trives med og i lys. Det giver os energi og lader os op. Samtidig er lyset med til at skabe et hjem, der fungerer bedre og er skønne at opholde sig.

 

Lys i forskellige niveauer

Lamper bør varieres i:

  • Form
  • Funktion
  • Stil

Det er både vigtigt for funktionaliteten, men også for stemningen, at du placerer din belysning i forskellige niveauer. Derudover er det vigtigt at variere mellem åbne og lukkede skærme for at skabe forskellige typer lys.

 

LED-lys  

Dagslys er det bedste, selvom kunstigt lys er i rivende udvikling.belysning

"LED-pærer er ikke længere bare kolde blå lyskilder, som er en af de fordomme, jeg støder på, når jeg foreslår belysning i såvel nybyggerier som i store og små boligrenoveringer. Hvis du har lyst til at blive klogere på LED-belysning, har Bolius lavet en glimrende artikel om LED-lys," fortæller Anita Wodstrup Madsen.

 

Nye vinduer

Mange vælger store vinduespartier eller smukke ovenlysvinduer for at trække mere dagslys ind i boligen. Det kan ændre meget i et ældre hus, hvis du sætter større vinduer i. Bygger du nyt hus, er lys og lysindfald noget af det allervigtigste at have med i planlægningen.

"Jeg rådgiver en del kunder, der bygger nyt hus, om alt fra lys til valg af materialer. Jeg foreslår altid mine kunder at rådføre sig med en arkitekt, der har daglyset som en naturlig del af sit arbejde. Intet er næsten vigtigere i et byggeri eller ombygning end at få de rigtige lysindfald," forklarer Anita.

 

Gardiner har mange funktioner

Det modsatte af lys er mørke, hvilket også er vigtigt for os i vores hverdag. Det er skønt med den energi, lyset giver os, men det er mindst lige så vigtigt at kunne lukke lyset ude.

lys_i_boligen

"Vi kender alle sammen det med ikke at kunne falde i søvn, når det om sommeren er lyst langt ud på aftenen. Derfor er det en vigtig del af indretningen at tænke afskærmning ind," fortæller Anita.

Gardiner har langt flere funktioner end at være et dekorativt element i indretningen. Gardiner kan holde lyset ude og skabe et godt soverum for både børn og voksne.

Derudover hjælper gardiner dig med at skåne dine møbler mod solens stråler og holde temperaturen på et stabilt niveau. Anita fortæller:

"Jeg har ofte oplevet smukke rum med et dejligt lys, som ganske enkelt ikke er rare at opholde sig i. Der bliver for varmt, når solens stråler brager ind flere timer i træk. Så husk at tænke det ind, når du går efter det gode lysindfald. Du kan bl.a. afskærme med gardiner og solfilm."

Nyd den mørke tid på året og gå den i møde med skufferne fyldte med stearinlys og småkager.

Tilbage