Sådan får du styr på teenageværelset

Indretningen af teenageværelset kan godt være sin sag. Poderne befinder sig i en face mellem barn og voksen, men vi har talt med indretningskonsulent Anita Wodstrup Madsen fra Boligstil, der her giver gode tips til teenageværelset.

Alle, der har prøvet at have en teenager i huset, ved, at en teenager kan være en vægelsindet størrelse. Det der er hipt og in den ene dag er totalt yt og kikset den næste. Der er dog en række basisting, hvor du ikke går helt galt i byen i forhold til værelsesindretningen.

 

"Aldersgruppen fra 13 - 19 år er en smule vanskelig at have med at gøre. Der er et kæmpe spring mellem en 13-årigs smag og en 19-årigs smag, men de har alligevel en række ting tilfælles. Største fællesnævner er, at teenagealderen er den tid, hvor det sidste legetøj ryger ud, hvis det ikke allerede er sket. Det er slut med Barbie, FlexiTrax og overfyldte kasser med legetøj. I stedet begynder de unge mennesker at søge hen imod en mere minimalistisk stil," fortæller indretningskonsulent Anita Wodstrup Madsen

Teenageværelse

 

Fine forhold

Anita har indrettet en del teenageværelser rundt omkring i de danske hjem. Noget der har slået hende er, hvor meget forældrene gør for at indfri teenagernes ønsker.

 

"Teenageværelset består ofte af to sammenhængende værelser, så de kan indrette sig ”voksent” med stue og soveværelse. Kan det ikke lade sig gøre, er en typisk løsning, at forældrene rykker ud af det store soveværelse og ind i børneværelset, så teenageren får mere plads. Det er jo egentlig lidt sjovt taget i betragtning af, at overgangen fra barn til teenager som regel er ensbetydende med, at man har færre ting på værelset og dermed heller ikke har det store pladsbehov," lyder det fra Anita

 

Det er især familier med flere børn, hvor det er familiens yngste, der er blevet teenager, at Anita oplever, der bliver givet ekstra gas i forhold til at skabe nogle fede rammer for teenageren. Er rammerne i orden, er det ikke sikkert, at de unge mennesker har så travlt med at flyve fra reden. Så der kan selvfølgelig også ligge en skjult agenda i det fra forældrenes side.

 

Nye funktioner

Uanset om teenageren har et eller flere rum til rådighed, og uanset om der er tale om et stort eller lille værelse, så kommer der nye funktioner i spil, når teenageværelset skal indrettes.

 

"Pigerne kan godt lide at indrette sig med et område, hvor de kan smukkesere sig. De vil have deres eget spejl og eventuelt et lille bord eller en hylde, hvor de kan have deres hårspænder, neglelak og makeup til at ligge. Her er drengene faktisk ikke meget anderledes. De vil også gerne have spejl på værelset og så en enkelt hylde til hårvoks og deodorant med mere," fortæller Anita

Spejl_teenageværelse

 

Hyggehjørner er også vigtige. For pigernes vedkommende skal der gerne være en lille hyggekrog, hvor de kan drikke en kop the og hyggesnakke med veninderne. Er værelset ikke specielt stort, kan det godt være en ”mobil hyggekrog” bestående af et par klapstole, der hænger på væggen og et par thekopper på hylden.

 Teenagedrengene hygger som regel på en lidt anden måde. Her er det typisk en sofa, der efterspørges, hvor de kan holde drengehygge med en god film og en pizza.

Har man ikke allerede sørget for at indrette podernes værelse, så de kan have en veninde eller kammerat til overnatning, så er det også nu, man skal tænke den funktion ind. For pigerne er det fint med en ¾-seng eller sovebriks, der kan slås ud. Så tætte er drengene som regel ikke. Her er en ekstra madras under sengen eller en foldemadras, der samtidig kan fungere som siddeplads i hverdagen, at foretrække.

 

Favoritting udstilles på værelset

Teenagealderen er også den tid, hvor begrebet ”display” kommer ind i billedet. Der er ingen grund til at skjule ens favoritting, når man i stedet kan udstille dem.

 

"For pigernes vedkommende er løsningen med et fritstående tøjstativ, hvor det pæneste tøj kan hænge fremme, utrolig populær som supplement til klædeskabet. Det er også ved at være den tid, hvor der begynder at komme lidt mere hælhøjde på skoene, og her er en lille fin skohylde også en efterspurgt løsning. For drengenes vedkommende er det mere deres film, spil, pokaler og medaljer, der skal fremvises. Her er en reol, et par hylder og vægplads til medaljerne som regel tilstrækkeligt. Sidst men ikke mindst står begge køn nu også i højere grad ved deres hobbys, så spiller man bas, skal den selvfølgelig stå fremme på et stativ, maler man meget, er det måske et staffeli med seneste værk og en krukke med pensler, der får en fremtrædende plads på værelset," fortæller Anita


Farver og finish

Omkring teenagealderen bliver en del tilbehør udskiftet. Væk er den lyserøde lampe, Starwars‐lampen og Bratz-puderne. Ind kommer en lidt mere minimalistisk og mere voksen stil.

 

"Den sort/hvide stil er generelt populær blandt teenagerne. Det er ved at være slut med de konsekvente farvetemaer, hvor alt enten er lyserødt, limefarvet, lilla eller lignende. Mange piger sværger stadig til den lidt romantiske stil, men sort og hvid bliver nu bragt i spil som grundfarve – ved sengetøj, puder og lignende. Generelt er den enkle stil populær blandt nutidens teenagere," fortæller Anita

 

På væggene kan der godt stadig være plakater, men dem man har er ofte af den lidt pænere slags og gerne indrammet. Det kan være grafiske billeder, verdenskort, billeder fra ens foretrukne sportsgren eller lignende. Især hos drengene storhitter verdensure også på væggene. Sidst men ikke mindst, vil mange nu gerne have blomster og planter ind på værelset – igen for at tilnærme sig den voksne stil.

Alt i alt lyder rådet fra Anita: Indret teenagehyblen i en lidt mere voksen stil. Ud med One Direction-sengetøjet, FlexiTrax, Brio og Barbiedukkerne. Ind med et mere enkelt og stilrent ”stue-­look”, der indeholder de funktioner, et teenageværelse bør indeholde.Teenageværelset

 

Andre relaterede artikler:

Tilbage