Skal der laves en tilstandsrapport ved et boligsalg?

Skal du sælge dit parcelhus? Skal der laves en tilstandsrapport ved et boligsalg? Langt de fleste vælger at få lavet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, når deres parcelhus skal sælges. Det er frivilligt, men det er en stor fordel for både køber og sælger. Mange boligkøbere har fokus på, at der foreligger en gyldig tilstandsrapport og elinstallationsrapport, når de bestiller en salgsopstilling og derfor går med overvejerne om at købe bolig. Af denne grund er det nemmere at sælge din bolig, da det giver køberne et overblik over boligens stand. En tilstandsrapport er gældende i 6 måneder, men kan genbestilles for et mindre beløb.

 

”Der er ingen tvivl om, at en tilstandsrapport skaber større tryghed hos køberne, og det ved sælgerne oftest godt. Af denne grund oplever vi også yderst sjældent, at sælgere fravælger bestilling af tilstandsrapport.”

Indehaver, Thomas Skifter Andersen

 

Hvad indeholder en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en redegørelse for boligens stand, der udarbejdes på baggrund af en byggeteknisk gennemgang. Når du sælger din bolig, er du ansvarlig for fejl og mangler op til 10 år efter salget. Det ansvar fritages du for, når du bestiller en tilstandsrapport, elinstallationsrapport samt tilbyder at betale halv ejerskifteforsikring, hvilket er en stor fordel for både køber og sælger. Selve tilstandsrapporten indeholder alle de fejl og mangler, der er fundet eller tegn på ved gennemgangen, og det giver køberne et hurtigt overblik over boligens stand.

De skader der registreres ved den byggetekniske gennemgang inddeles altid efter en skala fra K0-K3.

 

K0: Kosmetiske skader

En skade der kategoriseres som K0 er en kosmetisk skade, der blot kan være med til at påvirke købers indtryk af boligen. Der er altså ikke tale om en alvorlig skade.

 

K1: Mindre alvorlige skader

En K1 beskrives bedst ved at være en mindre alvorlig skade og har derfor ikke indflydelse på selve bygningskonstruktionen.

 

K2: Alvorlige skader

En K2 er en alvorlig skade, der som udgangspunkt skal udbedres ved indflytning.

 

K3: Kritiske skader

En skade der beskrives som en K3 er en kritisk skade, der skal udbedres inden for nærmeste fremtid. Det er ofte en skade, der kan få indvirkning på andre dele af boligen, hvis den udvikler sig.

Det behøver ikke nødvendigvis være en dyr skade, hvis den udbedres inden for en kort tidshorisont.

Skulle du støde på forkortelsen UN i en tilstandsrapport, står det for undersøges nærmere. Det skyldes, at den byggesagkyndige ikke kan fastslå skadens omfang, og derfor bør skaden undersøges nærmere.

 

Hvad koster en tilstandsrapport?

Det store spørgsmål er ofte, hvad koster en tilstandsrapport? Det varierer, men det kan hurtigt vise sig at blive en god investering at få lavet en tilstandsrapport inden et boligsalg. Du er altid velkommen til at kontakte os på 50 929 929, hvis du vil vide mere.

Tilbage